מחלות מין – מה לדעת עליהן ולאיזה מהן מומלץ להיבדק

מחלות מין – מה לדעת עליהן ולאיזה מהן מומלץ להיבדק

הטקסט הבא נכתב על ידי שיר טל אור עבור האמת העירומה
אני בוחר לשתף אותו גם כאן בתקווה שיגיע מידע מהימן לגבי מחלות מין ללכמה שיותר אנשים

מחלות מין! ווהו!!

אז קודם כל, אני רוצה להגיד שאני מאד מעודדת שיח פתוח וכנה סביב הנושא של מחלות מין. זה טאבו שיש סביבו הרבה מאד בושה והסתרה, ובעיני הדרך היחידה להתחיל לנרמל את השיח זה פשוט להתחיל לדבר על זה בפתיחות, כמו שמדברים על קורונה או כל מחלה אחרת. מחלות מין הן בדיוק זה, בסה"כ מחלות, ואם נדבקתם במחלת מין הדבר היחיד שזה אומר עליכם זה שאתם פעילים מינית. הו לא. יש כזו סטיגמה סביב הדבר הזה, שרוב הא.נשים הפעילים מינית בכלל לא מודעים לכמה קל להידבק בהן, גם כשעושים מין מוגן ומקפידים, ולכן אם חלילה מגלים שנדבקים – חווים סביב זה המון המון בושה ואשמה.

אז אני פה כדי להגיד לכם כמה דברים על זה:

1. אין שום דבר מביך בלהידבק במחלת מין. זה קרה ויקרה לטובים ביותר בינינו. זו כולה מחלה, וזה לא שונה מלהידבק בדלקת גרון.

2. טפו טפו אנחנו חיים היום בעידן שכמעט כל מחלת מין ניתנת לטיפול פשוט באנטיביוטיקה. הקטצ' הוא שצריך לתפוס את זה מספיק מוקדם, כי גם מחלות פשוטות לטיפול כמו כלמידיה או גונוריאה, אם לא מטופלות בזמן, יכולות להסתבך ולגרום לדברים כמו דלקת באגן ובהמשך לפגיעה בפוריות (אני מכירה אישית 2 חברות שאושפזו עם דלקת באגן בגלל כלמידיה שלא טופלה בזמן). והדרך היחידה לתפוס אותן מספיק מוקדם זה להיבדק תקופתית. המחלות הכרוניות היחידות שלא ניתן לטפל בהן באנטיביוטיקה הן צהבת C ואיידס, וגם להן יש היום טיפולים מאד טובים שמאפשרים לאנשים לחיות איתן באופן רגיל לחלוטין שנים ארוכות. היחידה שלא ניתנת לטיפול היא הרפס (על זניה השונים, שפתיים וגניטלי) וגם איתה ניתן לחיות ולטפל בהתפרצויות. מחלת המין היחידה שהיא באמת באמת מסוכנת, ובאופן מגוחך גם זו שהכי קשה לאתר בבדיקה הוא וירוס HPV שנמצא כאחד מהגורמים התורמים להתפתחות סרטן צוואר הרחם. החדשות הטובות – נגד הזנים המסוכנים של hpv יש חיסון (לכו תתחסנו!) ואצל נשים אפשר לאתר אותה בבדיקת פאפ אותה מומלץ לעשות אצל רופא נשים אחת ל3 שנים או אחת לשנה אם נמצאת בקבוצת סיכון מוגבר.

3. הדרך הכי טובה להימנע ממחלות מין, מלבד כמובן להקפיד על אמצעי מניעה, היא לדבר על מחלות מין. גם לפני המגע המיני וגם אחריו. החלק הכי מבאס במחלות מין זה שרובן יכולות להיות בדגירה או א-סימפומטיות במשך הרבה זמן. ככה שאם לא נבדקים תקופתית ולא מעדכנים פרטנרימ.יות נוכחיים ומהעבר במידה והתגלה משהו – הן ממשיכות להתפשט ולהדביק עוד ועוד א.נשים.

כמה עזרים להתמודדות עם הנושא הזה:

1. להיבדק תקופתית באופן קבוע, ולדעת אילו בדיקות לבקש. אם רופא המשפחה שלכם מסרב מאיזוושהי סיבה לתת לכם את הבדיקות, תמצאו רופא אחר. אין שום תירוץ מערכתי בעולם שבגללו לגיטימי שלא תקבלו את הטיפול הרפואי שמגיע לכם ואתם משלמים עליו כסף לקופת חולים. אם אתם לא בטוחים מה לבקש, אני מצרפת פה פוסטר שהכנו לפני זמן מה שמרכז את הבדיקות התקופתיות שאנחנו עושים. ממליצה לכל אחד ואחת להתייעץ עם הרופא הפרטי שלכם ולהבין מה הבדיקות שרלוונטיות עבורכם ולמה.

2. לדבר עם הפרטנרים המיניים שלכם על הנושא של מחלות מין. לפני שמקיימים מגע מיני, לשאול על הרגלי הבריאות המינית, על הרגלי הבדיקות התקופתיות, על הרגלי מין בטוח ואם יש ספק לא להתבייש לבקש לראות תוצאות בדיקות אחרונות. אם אתם לא יודעים מאיפה להתחיל את השיחה הזו, אני מצרפת פה עוד פוסטר שהכנו בזמנו על שיחת pcrbdsm, שיחת תיאום ציפיות אינטימית, שכוללת בתוכה ראשי פרקים לדברים שכדאי לדבר עליהם לפני מין, והיא כוללת גם את הנושא של מחלות מין ולא רק.

3. לעדכן פרטנרים ופרטנריות מהעבר ומהווה במקרה וגיליתם שנדבקתם במשהו. אם מביך לכם מדי לעשות את זה בעצמכם, תמצאו חבר או חברה שיפנו באנונימיות בשמכם. אם אין כזה בנמצא, מוזמנים *תמיד* לפנות אלי ואני אשמח לסייע לכם בדיסקרטיות, כמו שעשיתי היום עם האנונימית שהעלתה את הפוסט. אני לא יכולה להדגיש כמה זה חשוב. רק תחשבו לצורך העניין שלא עדכנתם פרטנר מהעבר כי עבר ביניכם איזה חתול שחור, ואז הוא שוכב עם מישהי בלי לדעת שהוא נדבק ומדביק אותה, והיא שוכבת עם מישהו אחר ומדביקה אותו בלי לדעת ואז המישהו הזה הוא במקרה המאצ' החדש שלכם בטינדר והופס הנה שוב יש לכם כלמידיה. זה מה קוראים הכל חוזר אליך וקקה בידיך.

4. אם יש לכם מעגל קרוב של א.נשים שפעילים מינית ביניהם, למצוא פלטפורמה לשתף בה את תוצאות הבדיקות התקופתיות שלכם. אני יצרתי פוסט כזה שמתעדכן בקבוצה של המעגל הקרוב שלי וא.נשים מעלים לשם תדיר תוצאות וזה עובד יופי. בדיקות תקופתיןת הן משהו שבעיני לא רק שלא צריך להתבייש בו, אלא צריך להיות גאים בו. מעבר לזה, בעיני זה אפילו סקסי. אז מזמינה אתכם להתחיל להעלות לשם גם את התוצאות שלכם, ולתת יד לנירמול השיח סביב הנושא. (רק תוודאו שאתם מוחקים פרטים אישיים ומידע רפואי שאתם לא מעוניינים שיהיה מפורסם ברבים).

ואם יש לכם עוד איזשהן שאלות בנוגע למחלות מין ולתקשורת סביבן, מוזמנים תמיד לכתוב לי, פה ובפרטי, ואעשה כמיטב יכולתי לענות (תוך שמירה על דיסקרטיות כמובן), רק תזכרו שאני לא אשת רפואה וכל מה שאני יודעת למדתי על הדרך ממחקר אישי ומטעויות ולמידה לאורך הדרך.

שיהיה לכולנו מין בטוח!! 💙

מחלות שמומלץ לבקש מהרופא בדיקה עבורן (כי למה לא להיבדק כבר להכל)

1. בבדיקת שתן
א. כלמידיה
ב. גונוריאה
ג. טריכומונס
ד. מיקופלסמה
ה. אוראהפלסמה

2. בבדיקת דם
א. עגבת
ב. צהבת B
ג. צהבת C
ד. איידס
ה. הרפס (פחות רלוונטי כי זו בדיגת נוגדנים, אם יש לכם כבר אז אין טיפול ורק לשים לב שלא מעבירים הלאה)

3. תרביות (פחות מומלץ לבקש כל כמה חודשים לא לפי בעיה ספציפית)
א. משטח גרון (גונוריה ועוד)
ב. משטח בפי הטבעת (גונוריה ועוד)
ג. משטח וגינלי (פפילומה / פטרייה / זיהום וירלי)
ד. קונדילומה (פפילומה)

מאמרים נוספים באותו נושא

כמה עולה טיפול זוגי?
טיפול זוגי

כמה עולה טיפול זוגי?

עלות טיפול זוגי היא שאלה שכמעט כל זוג המתמודד עם אתגרים במערכת היחסים שלו שואל את עצמו בשלב כלשהו. טיפול זוגי יכול להיות משאב חשוב

קרא עוד »
מה זה טיפול זוגי מבוסס מובחנות?
אמיתי מגד

מה זה טיפול זוגי מבוסס מובחנות?

טיפול זוגי מבוסס מובחנות היא גישה חדשנית ומורכבת לטיפול זוגי, שמתרכזת בפיתוח היכולת של כל אחד מבני הזוג לשמור על תחושת זהות אישית ובריאות נפשית,

קרא עוד »
דילוג לתוכן